contador de visitas
  • Telèfon
  • 681.61.75.87
  • Contacte

Seminari: Les "cultures mares" precolombines

És el que volem presentar a les 3 sessions d'aquest trimestre a l'Auditori Vallhonrat.

 



francesc Bailon  

Francesc Bailón Trueba. Llicenciat en Antropologia Cultural, per la Universitat de Barcelona. Des de 1997 que es dedica a l’estudi i investigació dels pobles de l’Àrtic i de les cultures precolombines més desconegudes. Professor d’Arqueonet i de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Catalunya. Col·laborador del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. Assessor cultural del Teatre Nacional de Catalunya en l’obra Groenlàndia (2013) dirigida per Jordi Faura i ha col·laborat com assessor de cultura inuit en la pel·lícula Ningú vol la nit (2015), dirigida per la cineasta Isabel Coixet, i guanyadora de 4 premis Goya i un Gaudí. Igualment ha treballat en el documental: La sonrisa del Sol (2015), dirigit per Guille Cascante.

L’Amèrica precolombina és un període historiogràfic que conforma la prehistòria i història del continent americà, des del Paleolític superior fins a la colonització europea. Durant aquesta època es van desenvolupar centenars de cultures i desenes de civilitzacions originàries al llarg de tot el continent. 

Aquest seminari pretén introduir-nos en algunes de les cultures precolombines més fascinants del continent americà i que ens han deixat un extraordinari llegat per a la humanitat. Parlarem de les civilitzacions conegudes com «cultures mares» precolombines que es van desenvolupar a la zona andina, Mesoamèrica i àrea intermèdia

18 de gener, 8 de febrer i 7 de març de 2024

A les 18h a l’Auditori Vallhonrat 

 Entrada lliure, oberta a tothom.

  

caral Supe    

Dijous 18 de gener

18 h

Auditori Vallhonrat

Caral-Supe, la primera civilització d’Amèrica

La cultura de Caral-Supe, que es va desenvolupar fa uns 5.000 anys, és considerada actualment com la civilització més antiga d'Amèrica. Contemporània amb l'Antic Egipte i la Sumèria de Mesopotàmia, és una de les anomenades “cultures mares” de l'àrea Andina. Les seves obres d'enginyeria van ser extraordinàries, el desenvolupament científic va ser admirable i la seva organització política, social i religiosa va servir com a llegat per a altres cultures precolombines que la van succeir. A més, va ser una de les primeres civilitzacions de la Història a mostrar respecte per la natura i defensar la igualtat de gènere.

 

 
Olmeca    

Dijous 8 de febrer

18 h

Auditori Vallhonrat

Olmeca. La "cultura mare" de Mesoamèrica

La civilització Olmeca, que es va desenvolupar fa més de 3.000 anys, està considerada pels historiadors com la «mare» de les cultures mesoamericanes. Entre altres coses, s'atribueix als olmeques el desenvolupament del calendari, l'escriptura i l'epigrafia, a més del famós “joc de pilota mesoamericà” elements culturals que després altres civilitzacions com la Maya o l'Asteca heretarien. No obstant això, aquesta civilització és sobretot coneguda pels caps colossals esculpits en roca volcànica i que representaven bàsicament els seus governants i guerrers.

 

Els hipogeos    

Dijous 7 de març

18 h

Auditori Vallhonrat

Els hipogeus de Tierradentro, un viatge a l'inframón

Tierradentro és una de les cultures precolombines més desconegudes de Sud-amèrica. Declarada Patrimoni de la Humanitat per Unesco el 1995, es tracta de la concentració més gran de tombes subterrànies monumentals de l'època prehispànica i una de les necròpolis més extenses i més ben conservades del món. Encara sabem molt poc d'aquesta civilització que ens va deixar els seus hipogeus, ceràmiques, escultures i orfebreria com a testimoni del seu desenvolupament cultural, en un indret que actualment és un territori ancestral i sagrat per a la tribu dels Nasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiqueta:

Seminaris AEUR


Carrer Xile 1-3 , 08191 Rubí
tel: 681.61.75.87
email: aularubi@aularubi.cat



Copyright © 2021 All rights reserved.
30+ Layouts
scroll down to view all