contador de visitas
  • Telèfon
  • 681.61.75.87
  • Contacte

Recorregut per la Via Laietana, visita a la Casa de la Seda i dinar a Can Culleretes

Realitzat en un primer torn el 18 de novembre de 2021 i en un segon torn el 20 de gener de 2022. 



 

barri gotic  

Aquesta activitat té una doble vessant, que es un breu repàs per la història gremial de Barcelona i la visita a un dels edificis més bell d’aquesta època que roman avui esplendorós a la Via Laietana.

Els gremis van tenir una gran importància a la Barcelona dels segles XVI i XVII. No eren només organitzacions professionals, sinó que també van acumular poder polític i econòmic, els vestigis dels quals es poden trobar a diferents punts de la ciutat.

Els gremis, agrupacions d’artesans dedicats a un mateix ofici, van ser un dels elements més destacats de la Barcelona medieval i moderna, i van funcionar fins el segle XIX. Cada gremi s’instal·lava en un mateix carrer i acostumaven a formar cof radies, és a dir, associacions de caràcter religiós sota l’advocació d’un sant protector o patró.

Aquest es el inici de la nostra visita, a les escales de la catedral, a partir d’allí fem un recorregut pels voltants de la catedral, al carrer dels Comtes de Barcelona s’hi poden trobar referències gremials, que indiquen el lloc d’enterrament de les persones que tenien capelles al deambulatori de la Seu.

Seguim cap a la plaça Sant Felip Neri, i sorpresa per molts dels assistents quan ens expliquen que algunes de les façanes que veiem son «de pega», que van ser traslladades allí per salvar-les de l’enderroc quan es va obrir la Via Laietana, a principis del segle XX.

Son les façanes de la casa del gremi de Sant Marc (el dels sabaters) i la del gremi dels Calderers, totes dues del segle XVI. Estan situades al costat nord i est de la plaça i s’hi pot veure un escut de Sant Marc a la primera, i un parell de culleres creuades (emblema dels calderers) a la segona.

Deixem enrere el Gòtic, ens dirigim cap a Via Laietana i a la cantonada amb carrer Sant Pere Més Alt hi trobem l’edifici de l’Art de la Seda. Es va construir al segle XVIII i allà es reunien els artesans de la indústria sedera més poderosos de la ciutat. 

La Casa de la Seda és l’única casa gremial a Barcelona oberta al públic amb visites guiades
Tant l’exterior com l’interior de la casa, amb més de tres cents anys a les esquenes, fan gala d’una elegància i solemnitat a l’alçada de l’esplendor històric i la representació social que els gremis integrants van assolir durant el segle XVIII, la seva època més brillant.
A cop d’ull destaca l’ornamentació de la façana amb uns esgrafiats que molts han qualificat com els més macos de la ciutat.

Un cop acabada la visita ens dirigim cap al restaurant Can Culleretes, on recuperem forces
És el restaurant més antic de Catalunya, segons el Llibre Guinness dels Rècords, i el segon d’Espanya i, des del 1958 està regentat per la família Agut-Manubens.

“Noies, culleretes!”
Així és com la dedicació d’un cambrer per atendre tots els clients, va donar nom al restaurant més antic de Barcelona.

Casa de la seda  
Casa de la seda  

  

 

 


Etiqueta:

Sortides

 

Es fa fer el dijous 21 d'octubre de 2021.

 


INFO

 

Text clau en la història catalana i espanyola del segle XX.

 

 


INFO

Concert de Gemma Humet, cantant i pianista. Ens presentarà el seu nou disc “MATRIA”. Actualment està considerada com una de les veus amb més llum i personalitat del panorama català actual. Cost per els socis 5 €, cal presentar el carnet de soci de l’Aula


INFO


Carrer Xile 1-3 , 08191 Rubí
tel: 681.61.75.87
email: aularubi@aularubi.cat



Copyright © 2021 All rights reserved.
30+ Layouts
scroll down to view all