7 de setembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu del seminari:
(les cinc conferències):
Socis 30€, no socis 35€.





L’edat antiga
Seminari sobre història local (1a part) a càrrec de l'historiador Jordi Vilalta Martínez


Jordi Vilalta Martínez és llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), diplomat en arqueologia hispànica per la Universitat de Barcelona (UB) i director del Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs GCMR-CER sobre història local de Rubí.

Si bé a Rubí es constata poblament des del Paleolític inferior, el primer assentament d'època ibèrica data molt probablement de finals del segle VI a. de C. Pertanyia al poble dels laietans i se n'han trobat restes al Castell i a la zona de Can Fatjó. En època romana va continuar el poblament, que segons molts estudiosos, podria haver estat la ciutat de Rubricata (Pουβρίκατα), una ciutat laietana al marge del riu Rubricatus, que va ser esmentada per Claudi Ptolemeu al segle II de com si formés part de la província Tarraconensis. De fet, Rubí va tenir molta importància en època romana tal com ho testifiquen les moltes restes arqueològiques trobades en el seu territori. A part del nucli que girava en torn de la zona de Can Fatjó també hem de destacar nombrosos assentaments rurals o viles, moltes de les quals tenen origen en època de la República romana, i cal dir que molt probablement per Rubí hi va passar la famosa Via Augusta. A finals de l'Imperi romà es va formar una gran vila romana al centre de Rubí, l'entorn de l'actual església de Sant Pere i fins a la plaça d'Anselm Clavé, i es va abandonà l'enclavament de Can Fatjó.


20 de setembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu



Preu:
Xerrada i visita gratuïtes

El preu del transport no està inclòs.















La Model ens parla
Xerrada prèvia a la visita guiada a càrrec de Domènec Martínez García


 Domènec Martínez García és Sociòleg, Membre de la Junta de l’Associació Catalana d’Ex-Pressos Polítics del Franquisme, Ingrés a la JCC/PSUC el mes de maig de l’any 1966.
 Detingut el Primer de Maig de 1969, acusat de participar en la concentració de les Font de les Canyes, dissolta per la Guardia Civil. Aplicació de la Jurisdicció Militar i ingressat a La Modelo, galeria de menors. Processat pel TOP, Tribunal d’Ordre Públic.
 Detingut a Madrid el mes d’abril de 1976, amb altres companys i companyes de la UJCE, i acusats de preparar les mobilitzacions del Primer de Maig a tot l’Estat. Aplicació de la Llei antiterrorista, estada 8 dies a la DGS, i traslladat a la presó de Carabanchel.
 Veure notes de premsa i web “La impunitat de la tortura” aparegudes a El Periódico, el 4 d’octubre de 2016.
  Actualment participa a activitats de Som Energia, Fiare, Fundació per la Pau, i Espai de Memòria i Valors Democràtics.

El dimecres 20 de setembre es durà a terme la xerrada.

Visita guiada, dijous 21. Les persones que sortim des de Rubí ens trobarem a l'estació dels FGC, a les 5 de la tarda. Cal ser davant la presó a les 6.15 h.

Visita guiada, divendres 29. Les persones que sortim des de Rubí ens trobarem a l'estació dels FGC, a les 12 h. Cal ser davant la presó a la 1.15 h.

Es podran veure alguns dels elements emblemàtics de la presó, com ara el pati d’accés; els cancells; el passadís d’accés; el panòptic; la quarta galeria, una de les cuals s'ha mantingut més fidel al projecte original; el pati de la quarta galeria; el locutori, i la paqueteria.

També es podrà visitar l’exposició “Tretze històries de la Model”, situada a la cinquena galeria.

L’exposició presenta tretze moments i tretze persones o col·lectius emblemàtics de la història de la presó i de la seva vinculació amb la història de la ciutat i del país. Cadascun d’ells s’associa amb una data i un context o una temàtica com, per exemple: el president Companys, Ferrer i Guàrdia, Puig Antich o el Vaquilla.



Les places per assistir a les visites guiades a La Model, estan exhaurides.


25 de setembre, a les 6
de la tarda, a Rubí-Forma (abans Rubí + D)


Preu: Gratuïta

Oberta a tothom, cal fer
la preinscripció
.


Modernisme i Puig i Cadafalch. La memòria d'una època.
Conferència a càrrec de Muntsa Lamúa.


Muntsa Lamúa és historiadora per la Universitat de Barcelona (UB), professora A-12 Estudis i Recerca Interuniversitari (ERI), crítica d’art i presidenta de l'Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya (AFOPA).

Aquest és l'Any Puig i Cadafalch en commemoració del 150è aniversari del seu naixement i dels 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya. Puig i Cadafalch és una de les figures destacades de Catalunya, tant com a arquitecte, urbanista, restaurador i historiador de l’art de projecció internacional, a més de polític durant el període 1917-1922 i president de la Mancomunitat.

El seu llegat abasta des de les nombroses edificacions a Barcelona i el Maresme; restauracions com la de la Seu d'Ègara, el conjunt monumental de les esglésies de Terrassa, o l’impuls a les excavacions arqueològiques d’Empúries, fins als estudis de prestigi internacional en història de l’art i les classes a Barcelona, París i Harvard, entre altres.




Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

5 de octubre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu del seminari:
(les cinc conferències):
Socis 30€, no socis 35€.
L’edat moderna
Seminari sobre història local (2a part) a càrrec de Lluís Garcia Majó


Lluís Garcia Majó és mestre, masiòleg, estudiós i membre de recerca històrica de l’Associació Sant Galderic i del grup de col·laboradors del Museu de Rubí .

Fins al segle XVIII, la nostra vila va continuar sent un petit nucli amb poca població i amb una gran quantitat de masos i masies.

El 1824 va aparèixer la primera fàbrica i es va iniciar la gran transformació que suposaria la industrialització.








Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

18 d'octubre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu (Xerrada + visita):
Socis 20€, no socis 25€.

El preu del transport no
està inclòs.













El Quixot i Barcelona + visita al barri jueu
Xerrada prèvia a la visita guiada a càrrec de David Revelles


David Revelles és, periodista, escriptor, professor del màster de periodisme de viatges de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Visita guiada: dijous 19. Les persones que sortim des de Rubí ens trobarem a l'estació dels FGC a les 9.30 h. Cal ser davant de la plaça de la Catedral a les 10.30 h. La visita guiada tindrà una durada de dues hores i la ruta a peu, finalitzarà al voltant del Restaurant 7 Portes.

Se sap que Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) va visitar Barcelona almenys una vegada, però se’n desconeix la data exacta. Aquesta visita li va deixar una empremta prou profunda com perquè Barcelona fos l’única ciutat real que surt en la seva cèlebre obra:
"El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha".

Cervantes va dedicar a Barcelona diversos elogis, entre els quals en destaca aquest que posa en boca de don Quixot: «Archivo de la cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades, y en sitio y en belleza única; y aunque los sucesos que en ella me han sucedido no son de mucho gusto, sino de mucha pesadumbre, los llevo sin ella, sólo por haberla visto.»

La Barcelona que Cervantes va conèixer a principis del segle XVII encara era una ciutat emmurallada, plena de carrerons infinits i racons misteriosos.
És molt probable que el que captivés Cervantes fos la combinació d’una atmosfera encara medieval amb el bullici propi d’una ciutat portuària.
El mar és la primera cosa que desperta l’admiració de don Quixot i Sancho Panza quan arriben a Barcelona.
La seva visió commou els dos protagonistes de la novel·la, ja que és la primera vegada que el veuen: «Vieron el mar, hasta entonces de ellos no visto; parecióles espaciosísimo y largo, harto más que las lagunas de Ruidera, que en la Mancha habían visto.»




Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

26 de octubre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu: Gratuïta

Oberta a tothom, cal fer
la preinscripció
.


Dona, salut i qualitat de vida
Conferència a càrrec de la Dra. Carme Valls Llobet


Carme Valls Llobet és llicenciada en medicina per la Universitat de Barcelona (UAB), membre de l'ONG Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris i professora a la Universitat de Barcelona de l'assignatura Dones i homes: epidemiologia de les diferències

També és autora de diversos llibres de divulgació mèdica.












Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

2 de novembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu del seminari:
(les cinc conferències):
Socis 30€, no socis 35€.

El segle XIX
Seminari sobre història local (3a part) a càrrec de l'historiador Jaume Parras Salvador


Jaume Parras Salvador és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials i màster en història moderna i contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Al segle XIX podem parlar ja d’un Rubí industrial, tot i que el creixement més important ha estat als  darrers cinquanta  anys,  quan després  de  la  rierada del  1962  hi hagué un boom que féu créixer com mai la vila, no només industrialment, sinó també demogràficament.










Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

15 de novembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu (Xerrada + visita):
Socis 20€, no socis 25€.

El preu del transport no
està inclòs.



La maçoneria i la seva petjada
Xerrada prèvia a la visita guiada a càrrec de David Revelles


David Revelles és periodista, escriptor, professor del màster de periodisme de viatges de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Visita guiada: dijous 16. Les persones que sortim des de Rubí ens trobarem a l'estació dels FGC a les 9.30 h. Cal ser davant de la plaça de la Catedral a les 10.30 h. La visita guiada tindrà una durada de dues hores i la ruta a peu, finalitzarà al voltant del carrer Comerç.

Què és la maçoneria?  On són els seus orígens?  Quins han estat els maçons barcelonins més il·lustres? On podem trobar les seves pistes i missatges? Descobreix tot això i molt més amb la ruta de la Barcelona maçònica.

La maçoneria és una institució de caràcter iniciàtic que afirma tenir com a objectiu la recerca de la veritat i el foment del desenvolupament social i moral de l’ésser humà.
El seu caràcter iniciàtic i ocult ha generat un gran interès al llarg de la història.
La seva existència, a més, ha deixat a la ciutat tot un seguit de símbols i missatges dels quals en som conscients en molt poques ocasions.

Amb aquesta ruta sabràs què és la maçoneria i quines pistes i símbols de la seva existència perviuen a Barcelona.




Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

27 de novembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu: Gratuïta

Oberta a tothom, cal fer
la preinscripció
.

Cent anys de la gran guerra
Conferència a càrrec de Joan Botella Corral


Joan Botella Corral és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona (UAB), catedràtic de ciència política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), degà de la Facultat de Ciències Polítiques, i autor i coautor de diversos llibres.

El món va canviar (1917-1918): l’entrada dels americans a la gran guerra, la Revolució Russa,
la liquidació dels imperis, la creació de nous estats, etc.

L'impacte a Catalunya dels canvis en el món, l’assemblea de parlamentaris, voluntaris catalans a l'exèrcit francès, ruïna dels surers però enriquiment del tèxtil i dels especuladors, etc.








Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

14 de desembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu del seminari:
(les cinc conferències):
Socis 30€, no socis 35€.


El segle XX (I)
Seminari sobre història local (4a part) a càrrec de l'historiador Eduard Puigventós López


Eduard Puigventós López és doctor en història contemporània i màster en història comparada per la Universitat Autònoma (UAB). Ha publicat a la Revista de Catalunya, El Contemporani, Sàpiens i en publicacions locals. Té nou llibres editats, entre els quals destacaríem Ramon Mercader, l'home del piolet (Ara Llibres/Now Books) i ha col·laborat en una desena d'obres col·lectives com Contra Companys, de Publicacions de la Universitat de València, La transició a Catalunya, d’Edicions 62 o La Segona República a Catalunya, d'Ara Llibres.

A la conferència analitzarem la primera meitat del segle XX rubinenc, un període convuls, de canvis socials, lluita política i una guerra fraticida. El Rubí del Casal Popular, el Centre Democràtic Republicà, la Cambra Agrícola, el ferrocarril i la vinya, però també el Rubí famolenc del primer franquisme i de l’estraperlo.





Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

18 de desembre, a les 6
de la tarda, a l'Ateneu


Preu: Gratuït

Oberta a tothom, cal fer
la preinscripció
.


Nadal i el malbaratament dels aliments
Conferència a càrrec de Daniel Giménez i Paco Muñoz


Daniel Giménez; veterinari, bromatòleg i especialista en sanitat i tecnologia dels aliments.

Paco Muñoz; geògraf i màster en economia i medi ambient per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).












Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               

11 de gener, a les 6
de la tarda a l'Ateneu


Preu del seminari:
(les cinc conferències):
Socis 30€, no socis 35€.

El segle XX (II)
Seminari sobre història local (5a part) a càrrec de Ramon Batalla Galimany


Ramon Batalla Galimanyés és doctor en història contemporània i professor a l’ensenyament secundari. Ha publicat la biografia Jaume Miravitlles i Navarra. Els anys de joventut i també diversos llibres de tema rubinenc, com Rubí. Imatges i records, Els casinos republicans: política, cultura i esbarjo. El Casino de Rubí i El teatre a Rubí: diversió, cultura, ideologia, 1920-1930.

A la conferència s’explicarà el procés de canvi accelerat que va viure Rubí i tota la societat catalana a partir de mitjans de segle, una transformació econòmica, urbanística, social i finalment també política, amb la transició a la democràcia a partir de la mort del dictador Franco.
El Rubí actual, tal com el coneixem avui, és fill d’aquesta evolució.







Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció               



* * * * * * * * * *   COL·LABORACIÓ   * * * * * * * * * *

4 de d'octubre
Inici del curs


Preu: 20€ mensuals

La música i el seu entorn
Tots els dimecres 3.30 a 5 de la tarda.


Durant el curs es farà un recorregut a través de la història, de la mà de la música, per trobar
els punts comuns en les diferents arts, com la pintura, la literatura i l’arquitectura.
Observant les formes musicals mitjançant l’escolta de diferents peces de diversos compositors, l’oient comprèn el com, el quan i el perquè de l’evolució de la música.

1r quadrimestre: Música Barroca i Clàssica.
2n quadrimestre: Música Romàntica i Contemporània.
A cada quadrimestre hi haurà un concert en directe.

Organitzat conjuntament amb l'Escola de Música Municipal de Rubí, lloc des d'on es duran a terme les classes. El preu és de: 20 € mensuals (a ingressar directament a l’Escola, situada a l'Escardívol)




Feu clic en aquest botó, per anar a la pàgina des d'on fer la preinscripció